Hevosen hyppyesitystä - suurnopeuskameralla

25.10.2014


Katso artikkeli; löytyy videota ja kuvaa

Lue lisää HS.n / Minttu-Maaria Partasen artikkeli

> videona ja kuvana näet lisää täältä

 


 

Esteratsastuksessa hyvä hevonen on nopea, kestävä ja räjähtävän voimakas.

Hevosen pitää hypätä sekä korkealle että pitkälle. Ratsastaja ratsastaa hevosen oikeaan ponnistuspaikkaan hyvässä tasapainossa, mutta hevosen tehtävä on ponnistaa esteen yli.

Esteratsastaja Marina Ehrnrooth ja hänen gp-ratsunsa Evli Luikka näyttävät, miltä esteradan erilaiset hypyt erikoishidastettuna näyttävät. Esteen ylitystä on kuvattu suurnopeuskameralla, joka taltioi tuhat kuvaa sekunnissa.

Ihanteellisessa hypyssä hevonen ponnistaa takajaloillaan symmetrisesti

Ihanteellisessa hypyssä hevonen ponnistaa takajaloillaan symmetrisesti ja vetää etujalkansa tiiviisti koukkuun mahansa alle. Hypyssä hevonen laskee päänsä ja pyöristää selkänsä. Takajalat kurottuvat ponnistuksen jälkeen mahdollisimman ylös ja taakse.

Koska esteratsastuksessa useimmiten vain aika ja virhepisteet ratkaisevat, ei hyppytyylillä lopulta ole väliä, kunhan esteiden puomit pysyvät ylhäällä. Huipputasolla näkyykin erittäin omalaatuisia hyppy- ja ratsastustekniikoita. Monet huippuratsastajat sanovat, että estehevosen tärkein ominaisuus on, ettei se halua missään tilanteessa koskettaa puomia jaloillaan. Hyppytyyli on toissijainen ominaisuus.