Koulurata tuomarin näkökulmasta 21.3.2014 Luento - Kalle Nykänen

Kalle Nykäsen - Luento  "Koulurata tuomarin näkökulmasta 21.3.2014"

 

Näin varsinaisen kisakauden alussa, oli hyvä "virkistää ja selventää" yhden ratsastuksen päälajin, kouluratsastuksen, vaativia kiemuroita. Todellisuudessahan, jos ei hallitse kouluratsastusta > myös muut "päälajit", este- ja kolmen yhteislajin: kenttäratsastuksen hallinta osoittautuisi erittäin hankalaksi.

Saimme kuulla 2,5h ajan niinisalolaisen "monitoimimiehen" - nyt koulutuomarin roolissa, Kalle Nykäsen luentoa vaativasta kouluratsastuksesta. Prs.läisiä oli kokoontunut paikalle yht 16 henkeä, valitettavasti kaikki eivät päässeet työkiireidensä takia.

 

Kalle esitti topakasti huumorilla seuraavia mietteitä, jotka havainnollistavat koulukiemuroita.

 

- Älkää ratsastako "Kanget tiukalla ..."

- Pitää ajatella, että ratsu kulkee ns. ylämäkeä  kohti > tunnet hevosen oikean muodon: etuosan keveys, eteenpäinpyrkimys ja takaosan voima tuntuu...

- Jos tuomari "tunnistaa liikkeen" >  voidaan ajatella arvostelukohdasta hyväksyttyä tulosta = 5, jos ei tunnisteta, mietitään ala-arvoinen numero 4 tai alaspäin ...

- Numerot 5-6-7 yleisempiä, mutta jos esim. ei liikettä esitetty ( esim. peruutus, yksinäisenä arvostelukohdassa  ja peruutusta ei tehtykään ) = arvo 0 > Ei esitetty.

- Kuitenkaan ei tuomari "pihistele" ylempiäkään arvosanoja (8-9-10), jos todella ansaitset - saat, mutta jo seuraavan arvosteluryhmän arvosana voi olla 3-4 > ala-arvonen numero. Numerot vaihtelee pöytäkirjassa !

- Tarkkaile, että hevosesi kulkee aina suorana ns. kahdella uralla esim. volteilla > ei siis poikita takapäätään ulospäin, jolloin menee jo kolmelle uralle = Älä ihmettele, jos koulupöytäkirjassa voi olla juuri  voltin kohdalla maininta "Ei kahdella uralla". Avotaivutus kolmella uralla !

- Tarkkaile miten teet oikeat tiet: esim. täyskaarron, kolmikaarisen kiemurauran tai jos päädyssä on pääty-ympyrä laukassa > laukannoston jälkeen lähdetään heti ympyrälle, EI mennä ensin kulmaan ja sitten ympyrälle !

- Muista, jos maiskutat ja tuomari kuulee > vähennystä siinä kohdassa -2

- Jos esim. laukassa nelitahtinen laukka > pitää näkyä alakerran arvostelussa > ala-arvoisempi kuin no 5 tai jos esim. kukonaskel (yksi jalka nousee nopeasti) > ei hyväksyttyä arvosanaa  eli 4 tai alempi numero

- Peruutus - pää nousee korviin > vakava virhe, vastustelee kättä ym > ala-arvosempi kuin 5

- Esim. laukkaa lävistäjällä ... maali häämöttää - mutta polttoaine loppu > jäi vajaaksi lävistäjällä (kuitenkin puhdas laukka) = numero 5,5 ?

- Kouluratsastuksessa ulkopuolinen apu ei sallittu

- Helposta A eteenpäin vaaditaan "kokoamista"

- Ota huomioon oma hevosesi > miten siis veryttelyt ! Hevoset yksilöitä - joku tarvii enemmän, joku vähemmän: joku tarvii sähäkkyyttä, joku hermostuu, joku taas väsyy liiaalisesta veryttelystä ! Siispä  monet kisakokemukset aina kerryttää näkemystäsi, miten kannattaa juuri oma polle verytellä !

- Kouluarvostelupaperissa: ns. alakerta (missä kertoimet 2x) pitäisi olla ns. "yläkerran" kanssa samalla pistehaarukalla = eli ne korreloituu toisiaan vasten ( 50%  -  50% )

- Jos potkiva heppa, ja sinulla punainen rusetti veryttelyssä > Kysy pj.tuomarilta varmuudeksi saatko mennä radalle "punaisella rusetilla" - EI automaattisesti saa !

- Jos heppasi ei ns. liitokavio (hepalla ei näyttävää keskiravia / lisättyä) > "kannattaa" esim lävistäjällä puolipidätteen jälkeen mennä ensin ns. mummuravia - sitten "liito" - ja takaisin pidätteen jälkeen mummuraviin > näin tuomari näkee että on edes vähän yritetty > voi ottaa huomioon posittiivisesti antamassaan arvostelunumerossaan. > Mielellään maltillinen askelpidennys kuin singeriravi !

- Kilpailut alkamassa, huomaat että radan kirjaimet esim väärissä paikoissa tai rata on suunnikas muodoltaan > voit huomauttaa pj.tuomaria siitä, että järjestäjä korjaisi tilanteen !

- Teit "pienen" väärinratsastuksen (jätit keventämättä, vaikka pitikin) = lopputervehdyksessä tuomari kertoo ks. asian, ei siis välttämättä vihellä pilliin > vähäinen virhe, silti siinä arvostelukohdassa vähennetään -2

- Usein väistöliikkeitä jännitetään liikaa ... harjoittele ne sujuviksi !

- Helppo A asti käytettävä turvakypärää, siitä ylöspäin vapaaehtosesti silinteri tai knalli !

- Kannukset: pitää olla jo seurakisoista asti, kenttäratsastuksessa kouluradalla kannukset vapaaehtoiset 

- Kenttäratsastuksessa ei "puolikkaita" arvosanoja

 

FEI:n tuomari Stephen Clarke on todennut:”Jos annoit arvosanan 7, sinulla pitää olla mahdollisuus selvittää ratsastajalle jälkikäteen miksi olet ottanut pois 30% arvosanasta 10.”

 

NAURUA JA HUUMORIA EI PUUTTUNUT LUENNOSTA KOHTI LOPPUAKAAN :

"ÄLKÄÄ RATSASTAKO KUIN HIRVI PELLON LAITAA" -  ESIM. PÄÄ YLHÄÄLLÄ LAUKANNOSTOSSA !!!

 

      SUPERKIITOS KALLELLE, JÄSENISTÖ OLI ERITTÄIN TYYTYVÄINEN LUENTOON  !!!