Ratsastaja - miten aloitan ?

- Ratsastamaan -

 

Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastusta voi harrastaa ympäri vuoden maaseudulla ja kaupungissa sekä ulkona luonnossa että ratsastushallin (maneesi) suojassa.

 

         

Ratsastuksessa käytetään erilaisia varusteita ja välineitä, mutta alkuun tarvitset oikeastaan vain kypärän. Ja senkin voit lainata tallilta. Jalkineeksi kelpaavat hyvin kumisaappaat tai muut leveä- ja matalakorkoiset kengät. Ratsastushousuiksi soveltuvat kaikki materiaalit, jotka joustavat eivätkä ole liukkaita.

Kerrospukeutuminen on Suomen oloissa suositeltavaa. Tallipukeutumisessa on hyvä välttää kaikkea, mikä voi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni. Jätä suosiolla kotiin roikkuvat kaulahuivit, isot korut ja huput. Pitkät hiukset pidetään ponnarilla.

Harrastuksen jatkuessa omien varusteiden hankinta tulee ajankohtaiseksi. Oma kypärä on yleensä se ensimmäinen varustehankinta. Kypärän ostamiseen kannattaa käyttää aikaa. Turvallisin on se, joka istuu päähän parhaiten. Uusi kypärä kannattaa valita uudet standardit täyttävästä mallista. Kypärän oston jälkeen ostetaan usein ratsastushousut, hanskat, ratsastussaappaat ja turvaliivi.

Ratsastusvarusteita voi hankkia alan erikoisliikkeistä, maatalouskaupoista, isommista tavarataloista sekä nettikaupoista. Asiantuntevien liikkeiden myyjät osaavat auttaa sopivien varusteiden hankkimisessa. Neuvoja kannattaa kysyä myös kokeneemmilta harrastajilta ja ratsastuksenopettajalta.
 

Hyvä muistaa:

  • Valitse itsellesi kokeilemalla uusi kypärä. Älä osta kypärää, jossa on ”kasvunvaraa”. Kypärän pitää istua kunnolla.
  • Ratsastuskypärä tulee uusia aina kovan kolauksen aiheuttaman putoamisen jälkeen, koska isku yleensä vahingoittaa kypärän rakennetta.
  • Älä osta käytettyä kypärää.
  • Yleisen suosituksen mukaan kypärä tulee vaihtaa uuteen 3–5 vuoden välein.

--------------------

Lapset kaipaavat tukea harrastukselleen. Sitä vanhemmat voivat osoittaa kannustamalla ja olemalla kiinnostuneita. On tärkeää antaa lapselle aikaa kertoa harrastuksestaan.

 

Ratsastuksessa vanhemmat voivat osallistua lapsen harrastukseen esimerkiksi seuraamalla tunteja ja lapsen kilpailuja - eikä mikään estä vanhempia aloittamasta ratsastusta yhtä aikaa lapsen kanssa.

Ratsastustunnin hintaan sisältyy opetus, hevosen käyttö, ratsastukseen käytettävien tilojen vuokra sekä hevosten varusteiden ja mahdollisesti myös ratsastajan varusteiden (kypärä, raippa, turvaliivi) lainaus.

 

Ratsastustunnin keskihinta Suomessa on noin 25-30 euroa

 

 

Tärkeä osa ratsastusharrastusta on hevosen hyvän hoidon osaaminen teoriassa ja käytännössä. Hevosen hyvinvointi on ydinasia kaikessa hevosurheilussa ja -harrastuksessa.

 

Hevostaitoja opetellaan alkeiskursseilla, hevoskerhoissa sekä erilaisten kurssien ja koulutusten muodossa. Omaa kehittymistään voi mitata myös hevostaitomerkkien avulla.

 

Liity ratsastusseuraan !

Suomen Ratsastajainliittoon kuulutaan ratsastusseurojen kautta. Suomen Ratsastajainliittoon kuuluu noin 500 ratsastusseuraa. Ratsastusseuroissa on jäseniä vajaat 50.000. Ratsastusseurat toimivat aktiivisesti paikallisen ratsastusurheilun edistämiseksi järjestämällä valmennusta, kilpailuja, koulutusta ja kerhotoimintaa huomioiden harrastajat sekä kilpailijat. Usein ratsastusseurat toimivat ratsastuskoulun tai -tallin yhteydessä.
 

Ratsastusseuroihin kuuluvat saavat jäsenetuina mm. LähiTapiolan kattavan urheiluvakuutuksen, jäsenkortin ja Hippos-lehden. Hippos on Ratsastajainliiton julkaisema, seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti. Ratsastajainliiton yhteistyökumppanit myöntävät SRL:n jäsenille myös kaupallisia etuja. Kilpaileminen ja hevostaito- ja ratsastusmerkkien suorittaminen edellyttää kuulumista johonkin ratsastusseuraan. Ratsastusseurat tarjoavat usein liiton tarjomien jäsenetujen lisäksi omia etuuksia.